3 Comments

  1. Teija Estabrook

    On hyvä, että ihmisen on mahdollista tutkia kenen kanssa jakaa oman mielen ja sielun sopukoita. Usein psykoterapeutit ovat niin työllistettyjä ja toisaalta perusterveydenhuollossa tai julkisessa terveydenhuollossa olisi hyvä olla asiantuntijoita, jotka voisi suositella terapia muotoa ja sisältöä. Minun YTHS: n psykologi suositteli keille henkilöille voisin soittaa. Tämä oli hyvä, koska pelkän psykiatrian lausunnon perusteella on vaikeaa ryhtyä etsimään ” oikeaa” terapeuttia ja toisaalta arviokäynnit myös maksaa.
    Toisaalta, jos suositellaan vain yhtä terapia muotoa tai terapeuttia, siinäkin on tyydyttävä siihen vaihtoehtoon. En tiedä oliko omalla kohdallani ryhmädraama psykoterapia kuitenkaan viisas suositus. Esimerkiksi traumaperäisten oireiden hoitoa Suomessa ymmärretään hyvin heikosti. Traumaterapeutteja on kuitenkin suhteellisen vähän. Terapiaan ryhtyminen vaatii sitoutumista työhön itsensä kanssa, eikä pidäkään kevyin perustein lähteä psykoterapiaan. Tämä on oma kokemukseni kahdesta Kelan kustantamasta jaksosta.
    Terapeutit ovat ihmisiä ja tekevät arvokasta työtä niillä taidoilla ja kyvyillä joita on saanut elämän matkalla ammentaa.

    • admin

      Kiitos ajatuksistasi! Kyllä, arvio, molemminpuolinen on tärkeää ennen sitoutumista yhteistyöhön. Kysymyksessä on kuitenkin usein pitkä yhteinen työskentely.

      Oma kokemukseni terapiasuosituksista on, ettei välttämättä terapiaa hakevalla ihmisellä kuin suuntausta suosittelevalla ammattilaisellakaan ole aina oikein tietoa siitä, mikä voisi toimia. Psykiatrin koulutuskaan ei automaattisesti tarkoita sitä, että ammattilaisella on tietoa psykoterapiasta. Usein sitten mennään erilaisten hoitosuositusten mukaan, eikä aina voi välttyä ajatukselta, että jotkut asiat pystytään brändäämään paremmin kuin toiset. On toki ymmärrettävää, että ihminen itsekin toivoisi omaan hankalaan oloonsa helpotusta mahdollisimman nopeasti. Ammattilaisen itsensä henkilökohtainen näkemys (myös ennakkoluulot), joka ei useinkaan perustu henkilökohtaiseen kokemukseen tai koulutukseen vaan juurikin siihen, mistä on puhuttu, mitä erilaisten potilasryhmien kohdalla suositellaan, ohjaa vahvasti hoitosuosituksia. Tämäkin olisi hyvä tuoda keskusteluun mukaan. Näin itsekin teen tyyliin “Minä olen käynyt tämän koulutuksen ja tiedän siksi tästä viitekehyksestä eniten. En osaa suositella muita, kun minulla ei ole niistä kokemusta. Tästä minulla on kokemusta.”

      Diagnoosinmukainen hoitosuositus ei huomioi sitä, että oireet ovat vain yksi osa ihmisen psyykkistä kokonaisuutta, vain oireita jostain ja eivät siis itsessään kerro ihmisestä tai hänen psyykkisestä rakentumisestaan juurikaan mitään. Ja jos ihminen kohdataan vain diagnoosin tai oireen kautta, häntä itseään ei todella kohdata. Ei sellaisena ainutlaatuisena kokonaisuutena kuin hän on.

      Ja vielä… Ajattelen, että samalla tavoin kuin ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa puolisoa, ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa terapeuttiakaan. On vain riittävän hyviä mätsejä epätäydellisistä ihmisistä ja tahtotila saada suhde toimimaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.