4 Comments

  1. Emppu

    Vieläkö yleislääkäri voi antaa Kelan korvaamaa psykoterapiaa ilman päivänkään koulutusta? Näin oli ainakin jokin aika sitten. Eli asiakas sai Kela korvauksen saamastaan hoidosta.

    Lisäksi luulen että Liitto on luopunut turhautuneena vuosikausia käymästään. väännöstä saada “20 kerran psykologin antama hoito” lääkärin määräämänä Kelakorvattavaksi.

    • admin

      Hei,
      lääkärikäynneistä saa aina sairasvakuutuskorvauksen (käytännössä sv-käyntikorvaukseen ei vaikuta se, mitä vastaanotolla tehdään, näin olen ymmärtänyt) ja erikoislääkärin vastaanotosta saa vastaavasti sille määrätyn sv-korvauksen. Eli kysymykseesi: kyllähän se periaatteessa juuri näin on. Mutta kyllä lääkärikin toimii harhaanjohtavasti, jos hän vailla asianmukaista koulutusta nimittää käyntejä psykoterapiaksi. Sv-korvaus on tietysti hyvä juttu silloin, jos lääkäri on psykoterapeuttikoulutuksessa ja hänen hoidostaan saa asiallisen korvauksen, mutta… epäkohdaltahan se tuntuu siinä kohdin, kun puhutaan psykologin vastaanotosta (tai psykologista terapiakoulutuksessa) ja ettei siitä ole mahdollisuutta saada minkäänlaista korvausta. Tämä taitaa kuitenkin olla ikuisuuskysymys, niin kuin itsekin arvelit.

  2. Marja-Leena Laaksonen

    Hyvä kirjoitus, kiitos. Itse olen ekammaisesta ammatiltani hoitoalan ammattilainen ja ennen varsinkin, ja vieläkin ajattelen että sekoittuvat myös sellaiset käsitteet kuin psykoterapia ja hoitaminen… Nekin on hyvä ammatillisesti erottaa toisistaan. Molemmissa on perimmältään auttamisesta kysymys, mutta toisistaan ne eroavat ainakin prosessin menetelmien takia! Ja prosessit vievät ihmisen aina kipeän äärelle syystä, että oivaltaminen täytyy tapahtua – sen mikä oli aiemmin pimeässä täytyy tulla valoon jotta oivallumme 😊!

    • admin

      Hei!
      Samaa mieltä tuosta psykoterapian ja hoitamisen erosta. Varmasti monenlaisia määritelmiä on, mutta itse pidän siitä ajatuksesta (kirjoitukseni Piilotajunnan assistentista), joka on Pentti Ikosen tekstiä, että psykoterapeutin tehtävä on auttaa ihmistä tutkimaan omaa piilotajuntaansa, poistaa itseymmärryksen esteitä. No, käytännössä tämä on mahdollista puhtaasti siinä kohden, kun puhutaan verraten hyvin rakentuneista potilaista. Usein joudutaan kuitenkin tekemään enemmän töitä sen kanssa, että itseä tutkiva mieli voisi ensin syntyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.